Mitä lukea kauppiksen pääsykokeisiin

Yritän alla arvioida muutamia keskeisiä resursseja, joita käytetään esimerkiksi yliopiston taloustieteen perusopinnoissa. Tuon esiin myös lähteitä, joista löytää ajankohtaista keskustelua taloudesta.

Koitan myös hahmotella onko esimerkiksi taloustieteeseen suuntautuvista kirjoista ja nettiversioistaan, millaista etua kauppatieteen valintakoetta ajatellen.

Kannustan kuitenkin vihkiytymään taloudelliseen tietoon myös lukiokirjojen ulkopuolella, kun monipuolinen ymmärrys auttaa niidenkin eri teemojen oivaltamisessa.

Harrasteneisuus

Uskon vahvasti siihen, että helpointa on opiskella jotakin, mistä on kiinnostunut. Harrastajan on paljon helpompi kohdata eri näkökulmia koealueen asioihin ja oppia seuraamaan keskustelua niistä kuin jonkun, jolla ei ole säännöllistä harrastuspohjaa ilmiöihin. Elävä internet-tieto auttaa monivalintaväitteidenkin ymmärtämisessä.

Kiinnostuksen ei kuitenkaan tarvitse olla myötäsyntyistä. En itsekään esimerkiksi edes vielä lukioaikaan ollut erityisemmin kiinnostunut taloudesta. Minkä moniin ilmiöihin tai tapahtumiin ei ollut minkäänlaista kiintopistettä elämässäsi. Kiinnostus tuli vasta siinä vaiheessa, kun aihealue liittyi omiin rahoihini.

Kaikesta ei myöskään tarvitse olla kiinnostunut. Esimerkiksi useimpien yhtiöiden tunnuslukujen seuraaminen tai kulloistenkin yritystä koskevien uutisten lyhytjänteisempi vatvominen ei minua kiinnosta. Suurempi talouden kuva kylläkin sekä ajatukset esimerkiksi henkilökohtaisista sijoituksista.

Sijoittamisessa esimerkiksi konsensus siitä, mikä on optimaalinen tapa sijoittaa on aika vahva. Eli pitempiaikainen indeksisijoittaminen mahdollisimman pienillä juoksevilla kustannuksilla korkoa korolle-ilmiötä verotehokkaasti hyödyntäen. Henkilökohtaisen taloutensa osalta esimerkiksi tästä näkökulmasta voi äkkiä lähestyä myös koealuetta, kun pörssikurssikeskusteluissa muun muassa talouskasvu, inflaatio ja rahapolitiikka tulevat jatkuvasti esiin.

Taloustieteen oppikirja

Lukiokirjoihin verrattuna Taloustieteen oppikirja ei varsinaisesti opeta kauppatieteen valintakokeen sisältöjä. Nykykoe, kun ei varsinaisesti ole pelkkä taloustieteen koitos. En siis usko, että taloustieteen oppikirjan sisältöjen osaamisesta saa pisteitä vielä valintakokeessa. Taloustieteen peruskurssilla yliopistotentissä kylläkin. 

Suosittelisinkin taloustieteen oppikirjaa hakuvaiheessa vain, jos olet selvästi kiinnostunut matemaattisista malleista ja taloustieteen käsittelystä teorioiden kautta.

Kovin aloittelijaystävällinen opus se ei vaan ole. Netistä löytyvä Taloustieteen oppikirjan tiivistelmä on jo helpompilukuinen, jos haluaa esimerkiksi kysyntä- ja tarjontakäyrien logiikkaan syventyä.

Econ Core

Suomessakin osassa yliopistoissa taloustieteen perusopintojen perusteoksena käytetään Econ COREN taloustieteen peruskirjaa. Vertailussa Taloustieteen oppikirjaan se on jo astetta maanläheisempi teos.

Econ COREN Talous-teoskaan ei kuitenkaan lähde varsinaisesti rautalangasta vääntämään talouden perusilmiöitä, kuten lukiokirjat. Talouskasvua se selittää hyvin, mutta pian kirja täyttyy taloustieteen teoriamalleista, jolloin siitä tulee aika vaikealukuinen. Kirja on myös aika pitkä, joten epäilen, että moniko opiskelija sitä jaksaa lukea lopulta aivan niin kuin on kenties tarkoitettu. Tiiviimpi muoto olisi ehkä enemmän tätä päivää.

Econ Corea siis suosittelisin myös lähinnä, jos taloustiede ja sille ominainen teoriakieli nimen omaan kiinnostaa. Jossei erityisemmin kiinnosta, niin et ole välttämättä valintakoetta ajatellen menettänyt pistettäkään.

Talouskurssi

Talouskurssi on kaikille avoin ja ilmainen MOOC-nettikurssi, joista helpoimmat toinen opiskeluhyötysivustoni Nopat.me esittelee. En sanoisi, että MOOC-kurssit aina ovat mikään mahtavin tapa opiskella uutta, kun ne sisältävät lähinnä perinteisempää kirjamaista tekstiä sekä monivalintoja, jotka eivät välttämättä niin opettavaisia ole edes tekstin tasolla.

Talouskurssi on Taloustieteen oppikirjaan ja Econ Coreen verrattuna näistä kolmesta se, joka keskittyy lähtemään liikkeelle jo melko perusasioista. Lukiokirjat ovat toki edelleen paljon parempia perusasioiden opiskeluun, kun niissä ei arvota ollenkaan lähdetäänkö perusasioita edes selittämään.

Valintakoetta ajatellen Talouskurssin perustekstin seassa on myös lukuisia taloustieteen käsitteitä, joita ei koealueeseen lukeudu. Niihin törmääminen tai niiden ymmärtäminen ei itsessään ole vaarallista, kunhan ei ainakaan valintakoekeväänä lähde uhraamaan liikaa huomiotaan käsitteiden opettelemiseen, joita ei todennäköisesti koskaan tarvitse valintakokeessa.

Mutta voihan Talouskurssin katsastaa tai jopa suorittaa, kun sen opintopisteet voi hyväksilukea tutkintonsa vapaasti valittaviin opintoihin myöhemminkin.

Keskusteluforumit

Keskusteluforumeiden osalta aktiivisin keskustelu taidetaan käydä analytiikkofirma Inderesin forumilla ja Ylilaudan Talous-alalangalla. Kauppalehti vertailun vuoksi modernisoi foruminsa vihdoin mobiili-ystävälliseksi, joten sitäkin pystyy tyyliin käyttämään jälleen. Tosin käyttäjiä siellä ei enää sitten olekaan.

Inderesin forumin laskisin näistä kaikista hyödyllisimmäksi uuden oppimiseen. Esimerkiksi Pörssien suunta-ketjusta saa hyvän ja selkokielisen kuvan talouden yleisestä kehityksen eri puoliltaan.

Pokeritähti Jens Kyllösen nyt jo päättynyt, forum-ketjun mallissa ollut, blogi Sijoitustiedossa taas oli jotakin, minkä itse luin jatkokertomusmaisena viihteenä eräs talvi alusta loppuun. Hänhän lähti opiskelemaan taloustiedettä Hankeniin, jonka kautta päätyi London School of Economicsiin ja myöhemmin vielä harjoittelujaksolle maineikkaaseen Susquehannan treidausfirmaan. "Jeans" Kyllönen pyörittääkin nykyään puoliksi omistamaansa pohjoismaihin keskittyvää sijoitusrahastoa Coest Investiä, joten nopeasti voi edetä tälläkin saralla.

YouTube

YouTubesta en osaa suositella kuin oikeastaan yhtä vakiovideoformaattia sen puolesta, että sisällöissä olisi ajattelemisen aihettakin. Jolloin niistä voisi oppiakin, eikä se olisi lähinnä ohjeistusta foliopipon vuoraamiseen tai muuta huomiotaloutta.

Inderesin YouTube-kanavan alla esiintyvä Vernerin Vartti onkin käytännössä toinen puolisko foruminsa Pörssien suunta -ketjulle, jos haluaa ajankohtaisia näkökulmia talouteen. Kaikkea ei toki tarvitse ymmärtää tai tietää heti alkuun, eikä kaikki myöskään auta valintakokeen väitteitä ymmärtämään. Mutta onpahan Vernerin vartti kuitenkin harvinainen ajankohtainen katsaus pörssiseurantaan suomeksi, jolloin tarttuu mukaan eri näkökulmia ja kuinka niitä sovelletaan käytännön talouskeskustelussa.

Helsingin yliopiston jostain syystä kaikista jo tehdyistä matskuista huolimatta kertakurssiksi jättämän Talouskriisit-kurssin videoluennot voisivat olla myös hyvä keino hahmottaa talouskriisejä, joita lukion taloustiedon kirjatkin käsittelevät. Talouskriisien ja muun taloushistorian kautta hahmotetaan hyvin usein myös nykytaloutta suorin vertauksin edellisiin muutoksiin.

Tietämys talouskriiseistä ja muutoksista taloudessa onkin keskeinen palanen talousseurantaa. Jos joku nyt vielä ihmettelee, miksi kauppatieteen valintakokeessa on myös historian kirjoja.

kauppis

Kirjoituksiani kauppakorkeakoulun pääsykokeesta ja siihen valmistautumisesta.

ValintakoekokemusVastaustekniikkaOpiskelutekniikkaHistorian opiskelutekniikkaValmistautuminenKirjallisuusResursseja

kauppiksen pääsykokeen Koealue

Lukion yhteiskuntaopin taloustiedon YH2 -kirjojen sekä kauppiksen aiempien valintakokeiden käsitteiden avainsanatiivistelmähaku.

TaloustietoTalousmaailmaTalous ja politiikka

Sivutuloa kyselytutkimus-sovelluksella

Ansaitse lahjakortteja tai rahaa vastaamalla Kuluttajapaneelin kuluttajatutkimuksiin.

  Kuluttajapaneeli.fi

Kauppis.com sisältää kumppanuusmarkkinointilinkkejä, jotka on merkitty -tähdellä.

helpot opintopisteet

Löydä helpoimpien opintopisteiden eli noppien kurssit yliopiston, ammattikorkeakoulun ja lukion tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin Helpot Nopat.fi-nettisivulta. MOOC-kurssit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.

Helpot Nopat.fi