Talous ja politiikka-osiossa koealueen ymmärtäminen jo miltei vaatiikin omaa harrasteneisuutta. Poliittisten ilmiöiden muutosvauhti on nimittäin tarkoittanut sitä, että myös keskeisten ilmiöiden, kuten tulopolitiikan ja rahapolitiikan ominaispiirteet ovat olleet äärimmäisen ajassaan eläviä ilmiöitä talouskriisien keskellä.
Poliittisen keskustelun seuraamisen vaatiman tietopohjan ohella koealueen talouden ja politiikassa on vahvasti läsnä myös ajallinen kerrostuma. Hakijalla on oltava kykyä liikkua myös ajassa. Tulopolitiikan muutos on tästä selvin esimerkki.
Päivänpolitiikasta ainakin muodollisesti riippumattoman rahapolitiikan ymmärtäminen taas avaa hyvin laajan katsantokannan talouteen. Keskuspankkien toiminta vaikuttaa halki koealueen.
Avainsanan klikkaaminen suorittaa Google-haun uudessa välilehdessä. Avainsanoja voi myös avata uusiin välilehtiin selaimensa valikkotoiminnoilla pitämällä sanaa pohjassa.
Kaikkia käsitteitä ja ilmiöitä ei tarvitse aivan samalla hartaudella opiskella ja kerrata. Kontekstin myötä paremmin ymmärrettyjä asioita on kuitenkin helpompi soveltaa pääsykokeessa tai opinnoissaan.
Taloudellinen ja poliittinen liitto.
Euroopan talous- ja rahaliitto EMUIhmisten, tavaroiden, palveluiden sekä pääomien vapaa liikkuvuusEuroopan rahaliiton kolmas vaihePankkiunioniEuroopan keskuspankkijärjestelmäEuroopan keskuspankin neuvostoEurojärjestelmäEuroalueEuroopan talousalueKasvu- ja vakaussopimusEECEFTAEuroopan vakausmekanismiGreen DealNo bailout-periaateSix pack-uudistusPäästökauppaEuroopan unionin sisämarkkinatYhteinen rahapolitiikkaValtio ja kunnat.
TalouspolitiikkaFinanssipolitiikkaJulkinen sektoriSosiaaliturvarahastoKestävyysvajeVeroasteTaloudellinen huoltosuhdeVäestöllinen huoltosuhdeKäännetty arvonlisäveroHarmaa talousUniversalismiTulo- ja menoarvioElinaikakerroinValtion talousarvioKotitalousvähennysTulorekisteriSiirtomenotElvyttävä talouspolitiikkaKiristävä talouspolitiikkaSosiaalinen luottoValtionosuuksien tasausjärjestelmäKuittipakkoKriisikuntamenettelyValtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseenVerotus.
KokonaisveroasteArvonlisäveroVälitön veroVälillinen veroSuhteellinen veroProgressiivinen veroVerokiilaTuloveroKunnallisveroKiinteistöveroKirkollisveroYhteisöveroPääomaveroVarainsiirtoveroMarginaaliveroVeronluonteinen maksuTulonhankkimisvähennysVeroparatiisiVeropohjaYmpäristöveroAlennettu arvonlisäverokantaKokonaisverokertymäYleinen verovelvollisuusRajoitettu verovelvollisuusRegressiivinen veroHaittaveroVeroprosenttiVerosuunnitteluJäännösveroKulutusveroYLE-veroTyöllisyys.
TyövoimaTyöttömyysasteTyöllisyysasteSuhdannetyöttömyysPitkäaikaistyöttömyysRakennetyöttömyysKitkatyöttömyysKausityöttömyysPiilotyöttömyysKannustinloukkuNuorisotyöttömyysKohtaanto-ongelmaPerustuloNegatiivinen tuloveroAnsiosidonnainen työttömyyspäivärahaLuonnollinen työttömyysasteTyöehtosopimusTyöttömyyspäivärahaYhteistoimintaneuvottelutNimellisansioReaaliansioSaatavuusharkintaEläkeputkiKiky-sopimusBruttopalkkaAnsiotasoindeksiTuloista.
TulopolitiikkaPaikallinen sopiminenSisäinen devalvaatioTulopoliittinen kokonaisratkaisuKeskitetty työmarkkinaratkaisuLiittokohtainen sopimusKolmikantasopimusElinkeinoelämän keskusliitto EKSuomen ammattijärjestöjen keskusjärjestö SAKLukion yhteiskuntaopin taloustiedon YH2 -kirjojen sekä kauppiksen aiempien valintakokeiden käsitteiden avainsanatiivistelmähaku.
TaloustietoTalousmaailmaTalous ja politiikkaKirjoituksiani kauppakorkeakoulun pääsykokeesta ja siihen valmistautumisesta.
ValintakoekokemusVastaustekniikkaOpiskelutekniikkaHistorian opiskelutekniikkaValmistautuminenKirjallisuusResurssejaLöydä helpoimpien opintopisteiden eli noppien kurssit yliopiston, ammattikorkeakoulun ja lukion tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin Helpot Nopat.fi-nettisivulta. MOOC-kurssit ovat kaikille avoimia ja ilmaisia.
Helpot Nopat.fi